Hírek

Hatalmas méretű ipari mosógépet helyezett üzembe a Referencia Mosodák Zrt.

Az ország egyik legnagyobb és legmodernebb, kórházi textíliák mosásához használt ipari mosógépet helyezett üzembe a B+N Referencia Zrt. leányvállalata, a Referencia Mosodák Zrt. Szegeden, az 500 ezer eurót meghaladó beruházásnak köszönhetően nagymértékben csökkent a mosáshoz használt víz és kemikáliák mennyisége.

14 méter hosszú, 12 tonna a Referencia Mosodák új csőmosógépe

Az országos lefedettségű Referencia Mosodák Zrt. Magyarország egyik vezető textiltisztító vállalkozása: kilenc regionális mosodájában több mint nyolcvan kórházi telephelyet szolgál ki.
Muravölgyi Dániel, a vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, a cég elkötelezett a technológiai fejlődés és a környezettudatosság iránt, amivel nem csak üzemeik ökológiai lábnyomát csökkentik, de a dolgozók számára is megkönnyítjük a munkavégzést.
A mosás egyes fázisait – áztatás, mosószeres mosás, öblítés – külön kamrákban, elkülönítve végző csőmosó gépet és a szintén újonnan beszerzett présgépet úgy állították be, hogy óránként 1200 kilogramm ruha tisztítására legyen alkalmas.A 14 méter hosszú, 12 tonna tömegű csőmosógép 60 kilogramm töltetű, egy kiló kórházi textília mosásához csak 3-3,5 liter vizet használ.A régebbi generációjú, akár 20-40 éve Magyarországon működő csőmosógépek 95 százaléka kilogrammonként 10 liter vízzel mos, ezekhez képest az új berendezéssel több mint 50 százalékos vízmegtakarítás érhető el.

Energiát takarít

A hatékonysághoz nagyban hozzájárul a szintén 60 kilogramm töltetű és 47 bar nyomású présgép is, amely olyan nagy nyomással préseli ki a vizet a kimosott textíliából, hogy azt nem kell szárítani a vasalás előtt.Ez a technológia 20 százalék gőzenergiát, illetve jelentős mennyiségű elektromos-energiát takarít meg azáltal, hogy a szárításhoz nincs szükség gőzre.

A korszerű géppark környezetkímélő, alacsony mosási hőmérsékleten is megfelel az egészségügy higiéniai igényeinek. Távfelügyelettel van ellátva, amivel többek között a mosodából kikerülő textíliák higiéniáját biztosító értékeket – a mosószer adagolást, a hőfokot és a víz pH-értékét – már mosás közben is lehet ellenőrizni.

A szegedi üzem a többi közt a Szegedi Tudományegyetem klinikai központját, a felsőoktatási intézmény kollégiumait és Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ intézményeit szolgálja ki.

(Forrás/bővebben: MTI/origo.hu)